Bara att inse


Vi som är sjuka, har ont och  mår skit, vi är väldigt känsliga för saker och ting. 😉

Pratade med min älskade M idag om just detta. När man är inne i en förändring i sin sjukdom, när man går ner i en dal, när sjukdomen eskalerar och kroppen rasar, då är vi känsliga! Hi hi.
Det krävs inte så mycket för att man ska bli ledsen och arg om vartannat.

Det jag skriver här i bloggen kan även det sticka i ögonen på folk. Jag får emellanåt kommentarer som jag väljer att inte lägga ut. Det är från människor som tar åt sig och blir ledsna av mina inlägg..  Det är absolut inte min mening att det ska bli så. Jag skriver om min vardag och om hur det är att leva med denna sjukdom.  Rätt och slätt.

Just nu har jag det lite tufft med det mesta. Sjukvården idag är så orättvis! Det handlar mycket om var man bor i landet om man får hjälp eller inte. Här sitter det bromsklossar som gör att vi inte får vård och inte blir behandlade som människor. Här är reglerna så hårda att handikappade inte får ett värdigt liv. Vi får inga hjälpmedel. Vi kan få en del efter mycket kamp och tandagnisslan.
I andra län är det relativt enkelt att få den hjälp man så väl behöver och förtjänar. Men inte här.

Detta gör att varje dag är en kamp. Jag kämpar mot läkare som anklagar mig för saker som är rena lögner, enbart för att läkaren kan. Jag och fler med mig, kämpar för att få rätt hjälpmedel. För att få ett värdigt liv. En vardag. En vardag som är svår, men som skulle kunna bli så mycket lättare med rätta medel.

Jag undrar verkligen varför Östergötlands Landsting har valt att göra så här. Att dra in på allt, att göra reglerna så hårda att de flesta inte orkar kämpa och lever ett ovärdigt liv på grund av det. Enklaste utvägen är ju trots allt att ge upp och välja att ruttna bort inom bostadens väggar. Så är det för mig. Jag tar mig inte ut. Jag vill komma ut i naturen. Bara vara. Njuta av fågelkvitter. Känna vinden i ansiktet samtidigt som jag hör vindens sus i träden i skogen. Titta och fotografera blommor och djur. Men jag tar mig bara till grinden. Ca tio meter.

Allt är en kamp just nu. Samtidigt som det självklart finns ljuspunkter inom vården. 🙂 Min husläkare som kämpar för mig. Läkaren jag träffade i Nässjö som var en riktig stjärna. Personalen på röntgen som behandlar mig som en människa. Personalen på operation i Motala som behandlar mig med värdighet. Så självklart finns det underbara människor också.
Men det är de andra som tar all energi. De som inte ser mig som en människa utan något man kan behandla som en lägre stående varelse. Det är tydligen okej, bara för att jag är handikappad och har ont. Jag måste äta smärtstillande för att klara vardagen. Då är jag inte värd att lägga några resurser på.

Så känns det iallafall. 😦

Men idag kom jag åtminstone ut i trädgården. Satt i rullstolen och njöt i fulla drag! 🙂 Jag kan ju inte sitta där om det är för kallt. Då spänner jag mig och får ännu ondare. Men idag var det 12 grader i skuggan och riktigt skönt i solen. Underbart att våren äntligen kommer. 🙂

Nu siktar jag på att få en rullstol som jag kan ta mig ut i skogen med. Det är något jag verkligen skulle må bra av. Att få åka till mitt speciella ställe där jag vet att blåsipporna och tussilagon växer tidigt. Ett ställe där vitsipporna kommer tidigt. Tänk om jag kunde få göra det ändå!

Ja ja, det kommer nog gå bra, det är jag övertygad om. Till slut. Det måste det.

Gonatt. 🙂

Annonser

2 thoughts on “Bara att inse

  • Ja här skiner solen från klarblå himmel. 🙂
   Jo, jag kan hålla med om att jag (och fler med mej som har EDS) har mer motgångar än man förtjänar. :/
   Men nu måste det vända tycker jag. För så här kan man ju inte fortsätta.

   Kram på dej och jag hoppas du får en skaplig dag! ❤

Lämna gärna ett avtryck. Tack!! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s